'Links moet juist tegen immigratie zijn'

Juist linkse partijen zouden tegenstander moeten zijn van het verder toelaten van immigranten. Dit zei journalist Joost Niemöller woensdagavond in het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink.

Hij schreef het boek 'Het Immigratietaboe' waarin hij op zoek ging naar de feiten over immigratie, en sprak daarover tien wetenschappers die onderzoek deden naar het fenomeen.

Verzorgingsstaat in gevaar door immigratie
Niemöller concludeert dat immigranten in Nederland bijna 'een bom onder de verzorgingsstaat leggen', omdat zij relatief veel beroep doen op sociale voorzieningen. Dit zal er dan ook voor zorgen, met de huidige immigratie, dat er binnen nu en 30 jaar nauwelijks nog een verzorgingsstaat overblijft, zeggen de wetenschappers die Niemöller interviewde.

Ook drukken de nieuwe immigranten de 'oude' immigranten evenals andere laagopgeleiden de werkloosheid in. Om deze redenen zouden juist linkse partijen tegenstander moeten zijn van een soepel immigratiebeleid, zegt de journalist.

Immigranten zinloos voor vergrijzing
Ook het toelaten van meer immigranten om de Nederlandse vergrijzing op te lossen is een fabel, vertelt de schrijver. Door de vergrijzing zijn er bijvoorbeeld minder leraren nodig, waardoor die in de zorg terecht kunnen. In die zin is de vergrijzing een niet-bestaand probleem, maar omdat werkgevers graag goedkope jonge krachten willen, wordt er toch om immigratie gelobbyd, onthult Niemöller.

Immigratie jaren 60 zinloos
Werkgevers krijgen sowieso de zwarte piet van de schrijver. In de jaren 60 werden veel Turken en Marokkanen naar Nederland gehaald, maar dit bleek achteraf gezien totaal zinloos. Enerzijds waren werkgevers te lui om te investeren in innovatie en automatisering en anderzijds werden de immigranten uit die tijd naar Nederland gehaald voor sectoren die toch al ten dode waren opgeschreven.

Werkgevers en politici, die gaan over migratie, komen er vervolgens wel makkelijk vanaf: "De mensen die erover beslissen die zijn geen buschauffeurs. Die hebben niet te maken met die concrete problemen. Die wonen niet in wijken waar je moeite moet doen om je kind naar een witte school te sturen."

'Links moet juist tegen immigratie zijn'