Kromowidjojo tegen gemengde estafette

Eerder deze week werd bekend dat de Europese zwembond LEN op de kampioenschappen voor zowel de korte als langebaan het onderdeel gemengde estafette toe heeft gevoegd. Neerlands beste zwemster Ranomi Kromowidjojo ziet het experiment in ieder geval niet zitten.

"Naast deze twee vrouwen- en mannenestafettes worden nu ook gemengde estafettes gezwommen. Twee zwemsters en twee zwemmers per estafette, dus. Als dat geen interessante races gaat opleveren! Mijn eerste EK kortebaan zwom ik in 2005 in Trieste, ik was toen vijftien jaar oud. Ik moet er niet aan denken dat ik toen een gemengde estafette had moeten zwemmen. Ik zie het al voor me: ik, als onervaren zwemstertje, de vrije slag zwemmen met aan de linkerkant een grote Rus en in de baan rechts van mij een Italiaanse gespierde spijker," zei ze tegen de Telegraaf.

"In het verleden heb ik wel eens met een gemengde aflossing gezwommen. Erg leuk en soms hilarisch, want na twee of drie zwemmers weet je nog altijd totaal niet wie er gaat winnen. Maar om gemixte estafettes toe te voegen aan een serieus groot continentaal toernooi, had wat mij betreft niet gehoeven. Ik vrees dat het de professionaliteit in de zwemsport niet ten goede komt."