Stenden reikte ten onrechte diploma's uit

Stenden Hogeschool in Leeuwarden heeft ten onrechte 259 diploma's uitgereikt aan studenten die een opleiding volgden op vestigingen van de Friese onderwijsinstelling in Qatar en Zuid-Afrika. Dat concludeert de Onderwijsinspectie in een rapport.

De wet schrijft voor dat studenten die een Nederlands diploma ontvangen minstens een kwart van hun opleiding in Nederland moeten hebben gevolgd. De 259 buitenlandse studenten die tussen 2005 en 2011 een diploma van Stenden kregen, volgden hun opleiding echter volledig aan de buitenlandse nevenvestigingen van de hogeschool.

De Onderwijsinspectie beveelt de hogeschool te stoppen met het uitreiken van Nederlandse diploma's aan studenten die hun opleiding volledig aan buitenlandse vestigingen hebben gevolgd. Ook moet de onderwijsinstelling beter communiceren naar potentiële studenten wat de wettelijke statussen van de opleidingen zijn.

Aanleiding voor het onderzoek van de inspectie was berichtgeving in de Volkskrant vorig jaar over de gebrekkige kwaliteit van het onderwijs dat Stenden in het buitenland zou aanbieden. Volgens de inspectie is daar geen bewijs voor gevonden. Wel is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo schort het soms nog aan de begeleiding en beoordeling van het praktijkgedeelte en zijn de afstudeerprocedures onvoldoende gewaarborgd.

De inspectie gaat controleren of de school de gemaakte afspraken nakomt. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) moet met het schoolbestuur in gesprek voor een oplossing voor zittende studenten.