'Apple maakt oude iPhones met opzet langzamer om nieuwe te verkopen'

"Apples gewoonte met het uitbrengen van software-updates voor de nieuwe generaties iPhone is gewoon een manier om meer iPhones te verkopen." Dit heeft Terry Myerson, het nieuwe hoofd van Microsoft Mobile, gezegd in een toespraak voor financieel analysten afgelopen woensdag.

Eén van de toehoorders gaf aan dat Apple software-updates uitbrengt voor de huidige generatie iPhone en stelde de vraag of Microsoft dat ook gaat doen. Zonder antwoord te geven op de vraag greep Myerson de mogelijkheid wel aan op Apple neer te halen.

"Je hebt gelijk dat je iOS 5 kunt downloaden voor iPhone 3. Het is wel te downloaden maar het is onbruikbaar. Het is een geweldige hardwareverkoopmethode voor zover ik kan zien. Het installeren van dit OS maakt je hardware onbruikbaar langzaam, waardoor je bijna gedwongen bent naar de winkel te gaan en een nieuwe iPhone te kopen." (red. Hij bedoelt waarschijnlijk de 3GS, want de iPhone 3 ondersteunt geen iOS 5)

Hij zegt ook dat Android-toestellen helemaal geen software-updates krijgen: "Statistisch gezien wordt geen enkele Android-telefoon geüpgradet, geen één, ooit. Ze bevatten grote bugs, maar ze krijgen nooit een update. Dat is wat wij statistisch zien gebeuren."

Er is een reden dat de vragensteller bleef doorgaan op dit punt. Een maand geleden werd bekend dat Microsofts volgende telefoonplatform gebruik gaat maken van dezelfde technologie als Windows 8. Dit is een behoorlijk verschil ten opzichte van de Windows NT Kerneltechnologie die de huidige Windows Phone gebruikt en de nieuwe technologie zal verminderd of helemaal niet werken op de oudere modellen.

Myerson heeft beloofd dat alle huidige Windows Phone-apps bruikbaar zullen blijven op de volgende versie zonder extra werk van de ontwikkelaars. Dit zou betekenen dat Windows Phone 8, of hoe de nieuwe versie zal gaan heten, een soort emulator zal gaan krijgen. Dit is dezelfde techniek die er voor zorgt dat oude apps bruikbaar zijn op Windows Phone 7.