Poetin kan rekenen op bijna 64 procent

Na telling van bijna 99 procent van de stemmen gaat Vladimir Poetin met ruim 63 procent van de getelde stembiljetten aan de leiding in de Russische presidentsverkiezingen. Dat heeft de Russische kiescommissie gezegd. De definitieve verkiezingsuitslag wordt later maandag verwacht. Met deze uitslag is een tweede verkiezingsronde overbodig.

Poetin laat de overige mededingers, de communist Gennadi Zjoeganov, de nationalist Vladimir Zjirinovski, de socialist Sergej Mironov en de miljardair Michail Prochorov ver achter zich. De huidige premier van Rusland was van 2000 tot 2008 ook al president. Hij maakte toen na twee termijnen plaats voor zijn vertrouweling Dmitri Medvedev, omdat de grondwet hem geen nieuwe herverkiezing toestond. In de tussenliggende jaren is de ambtstermijn van de president opgerekt, waardoor Poetin zich in ieder geval kan opmaken voor nog eens zes jaar aan het roer.

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend was er al meer dan duizend keer geklaagd over onregelmatigheden. Rapporten stroomden binnen over onduidelijke stembiljetten en webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Golos, de grootste organisatie van onafhankelijke verkiezingswaarnemers in Rusland, zei honderden berichten te hebben ontvangen over mensen die in bussen van kiesdistrict naar kiesdistrict werden gereden om meerdere keren te stemmen.

"Deze verkiezingen zijn niet vrij (...) Daarom gaan we morgen demonstreren", zei Michail Kasjanov, voormalig premier onder president Poetin die zich inmiddels aan de kant van de oppositie heeft geschaard, zondag. "We erkennen de legitimiteit van de president niet."