'Cito-toets' voor asielzoekers

Er komt een proef om asielzoekers zonder schooldiploma's op zak toch een verklaring over het niveau van hun genoten opleiding te geven. Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) stelt daar 85 duizend euro voor beschikbaar.

De verklaring moet ervoor zorgen dat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen gemakkelijker een baan vinden of een vervolgstudie doen om zo een nieuw leven in Nederland op te kunnen bouwen. Nu nemen zij meestal niet al hun diploma's mee wanneer zij hun land verlaten, wat voor problemen zorgt in Nederland.

De proef is ontwikkeld door de Nuffic en de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij hebben jarenlange ervaring met het vergelijken van buitenlandse opleidingen met het Nederlandse onderwijssysteem. Zij adviseren nu al over asielzoekers die wel hun diploma's hebben meegenomen.

De proef moet duidelijk maken of zo'n verklaring asielzoekers helpt bij het vinden van werk of een opleiding. Het experiment gaat woensdag van start en loopt tot het eind van dit jaar.


'Cito-toets' voor asielzoekers (Foto: Novum)