Vertrekkende Tjeenk Willink geridderd door Beatrix

Herman Tjeenk Willink is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. De afzwaaiende vicevoorzitter van de Raad van State kreeg de onderscheiding uit handen van koningin Beatrix tijdens een buitengewone vergadering van de raad op het Binnenhof.

Bij de vergadering waren ook premier Mark Rutte (VVD), kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig. Tjeenk Willink is sinds 1 juli 1997 vicevoorzitter van de Raad van State. Op 1 februari wordt hij opgevolgd door oud-CDA-minister Piet Hein Donner.

Rutte prees Tjeenk Willinks adviezen met een 'zeldzaam inzicht in onze constitutionele verhoudingen en altijd op basis van een gedegen politieke analyse.' Naast zijn staatkundige kennis hield Tjeenk Willink volgens Rutte ook 'steeds dat fijne gevoel voor mensen en hun particuliere besognes'. "Ik vermoed vanuit een soort professionele nieuwsgierigheid, omdat het persoonlijke nu eenmaal ook politiek is."

De 70-jarige Tjeenk Willink was van 1987 tot 1997 lid van de Eerste Kamer namens de PvdA, waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Daarvoor was hij onder meer adviseur bij het ministerie van Algemene Zaken en regeringscommissaris voor de reorganisatie van de rijksdienst en buitengewoon hoogleraar politieke en bureaucratische besluitvorming aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant.

Tjeenk Willink werd vijf keer benoemd tot informateur. "En vijf keer was de verantwoording in uw eindverslag zo helder en overtuigend dat de Tweede Kamer afzag van een afsluitend debat", zei Rutte. Volgens de premier staat Tjeenk Willink als adviseur en informateur bekend als 'honderd procent prudent en onkreukbaar'.


Vertrekkende Tjeenk Willink geridderd door Beatrix (Foto: Novum)