Makers Runescape winnen zaak over sjoemelsoftware

Jagex, het bedrijf achter het online spel Runescape, heeft een twee jaar durende rechtszaak gewonnen tegen twee softwareprogrammeurs. De twee maakten software waarmee in het online spel op een oneerlijke manier geld verdiend kon worden. De twee moeten volgens het gamebedrijf een schadevergoeding betalen. De hoogte is niet bekend.

De sjoemelsoftware, iBot geheten, was gemaakt door de broers Mark en Eric Snellman om in Runescape gemakkelijk geld te verdienen. Met de botjes van iBot verstoorden ze de game-economie. Ze verkochten hun creatie ook aan andere spelers. De twee moeten al hun websites, domeinnamen, de gemaakte software en klantgegevens doorspelen aan Jagex.

"We gaan voorop in de strijd, ondanks dat deze rechtszaak ons een bedrag met zeven getallen heeft gekost", zei voorzitter Mark Gerhard van Jagex in een verklaring.

Gamers kunnen het populaire Runescape gratis spelen in een webbrowser. Ze kunnen echter ook geld investeren om hun virtuele ridder of tovenaar krachtiger te maken, wat met iBot en soortgelijke software niet meer hoefde.

Jagex beweert dat 98 procent van de illegale softwareprogramma's niet meer werkt sinds het in oktober het spel heeft aangepast.


Makers Runescape winnen zaak over sjoemelsoftware (Foto: Novum)