Scholen schaffen werkboeken massaal af
Middelbare scholen hebben de afgelopen jaren massaal bezuinigd op het boekenpakket, vooral door het schrappen van werkboeken. Dat blijkt uit een evaluatie van de invoering van gratis schoolboeken die minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Sinds augustus 2008 betalen niet ouders, maar scholen voor de schoolboeken. Scholen hebben de kosten vooral gedrukt door het pakket kleiner te maken. "Scholen laten daarbij vooral steeds meer werkboeken achterwege", schrijven de onderzoekers. Scholen stappen nauwelijks over op andere lesmethodes en maken ook weinig gebruik van gratis beschikbaar, digitaal lesmateriaal.
Docenten zeggen verder dat ze de afgelopen paar jaar minder vrij zijn geworden in de keuze van lesmethodes, doordat de schoolleiding nu strengere eisen stelt aan de kosten. Vier op de tien docenten zeggen niet de methode van hun keuze te mogen bestellen. De helft van deze groep vindt dat de kwaliteit van hun lessen daardoor achteruit is gegaan.
Van Bijsterveldt spreekt van een 'verbeterpunt'. Scholen kijken te veel naar de kosten en te weinig naar 'innovatie en kwaliteitsverhoging'. Het schrappen van werkboeken vindt de minister niet per se een probleem, zolang het maar niet leidt tot het gebruik van illegale kopieën.