Ottersterfte Friesland in nevelen gehuld

Een dag voordat een otterdrieling zou worden vrijgelaten in nationaal park De Alde Feanen in Friesland, zijn er twee overleden. De oorzaak is nog onbekend, maar de 'diep geschokte' Stichting Otterstation Nederland vermoedt dat ze zijn vergiftigd. Als dat het geval blijkt te zijn, wordt aangifte gedaan, zegt stichtingsdirecteur Addy de Jongh zondag.

De twee otters begonnen te trillen in de zogenoemde uitwenkooi, waarna ze hun evenwicht verloren en last kregen van stuiptrekkingen. Terug in het opvangcentrum werd het alleen maar erger, waarbij de mannelijke otters kermende geluiden maakten. Ondanks het toedienen van pijnstillers en antibiotica stierven de dieren in de loop van de nacht.

Het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht heeft sectie verricht. Hieruit bleek dat hun dood niet samenhangt met een bacteriële of virale infectie of met de zenders, zegt De Jongh. Ook is gebleken dat de otters in erg goede conditie waren. Het onderzoek wordt voortgezet.

De drie 'verweesde' otters werden vorig jaar in Friesland aangetroffen. Het derde exemplaar, een zus van de twee dode otters, is kleiner. Mogelijk is dat haar redding geweest, omdat haar broers het vergiftigde voedsel mogelijk voor haar wegkaapten.

De zus is uiteindelijk uitgezet, gevolgd door twee Tsjechische otters. Vlak daarvoor dook bij de uitwenkooi een wilde otter op, een primeur voor De Alde Feanen. Binnenkort wordt ook nog een otter uit Oostenrijk in het park losgelaten. "Het is prachtig dat er een wilde otter tussen zit. We hebben nieuw bloed nodig, elders in Nederland heerst veel inteelt onder de otterpopulatie", aldus De Jongh. De uitgezette otters doen het volgens hem goed.