VN dringen aan op eenheid na dood Gadhafi

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft donderdag opgeroepen tot eenheid en verzoening in Libië in plaats van wraak nu Moammar Gadhafi is gedood. Ban meent dat de strijders van beide partijen 'de wapens in vrede moeten neerleggen'.

Gadhafi werd eerder op de dag gedood. Met zijn dood kwam een einde aan de dictatuur die hij 42 jaar aanvoerde. "Deze dag markeert een historische omwenteling voor Libië", aldus Ban. "Maar laten we ook meteen erkennen dat dit slechts het eind van het begin is. De weg die voor Libië en de bevolking ligt is moeilijk en vol uitdagingen." Ban zegde steun toe aan de overgangsregering in Libië bij de opbouw van het land.

Volgens Amnesty International moet er een onderzoek komen naar de dood van Gadhafi. Alle leden van het voormalige regime moeten op humane wijze worden behandeld, aldus Amnesty. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het essentieel dat er een 'volledig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek wordt ingesteld naar de omstandigheden rondom de dood van kolonel Gadhafi'.


VN dringen aan op eenheid na dood Gadhafi (Foto: Novum)