CDA krijgt Liegebeest-trofee van Wakker Dier

Het CDA heeft woensdag de Liegebeest-verkiezing gewonnen. Wakker Dier wijst de prijs jaarlijks toe aan producten, reclames of uitspraken die niet zo diervriendelijk zijn als ze op het eerste gezicht lijken.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans nam de trofee woensdagmiddag in ontvangst. De voormalige boer uit Limburg zei eerder dat 'foie gras verantwoord is geproduceerd' en 'het CDA beter is voor de dieren dan de Partij voor de Dieren'. Pertinent onjuist, vindt Wakker Dier.

Foie gras mag volgens de stichting pas zo genoemd worden als de lever van een gans of eend vier keer groter is dan normaal. Dit zou alleen kunnen door dieren onder dwang voer toe te dienen via een trechter. Ook stemt het CDA in de Tweede Kamer in driekwart van de gevallen tegen moties voor dierenwelzijn, motiveert Wakker Dier de keuze.

"Als de waarheid een leugen wordt genoemd wil ik de Liegebeest-trofee graag in ontvangst nemen", reageert Koopmans. Hij benadrukt dat het CDA zich niet alleen bezighoudt met dierenrechten in Nederland, maar ook belang hecht aan Europese en wereldwijde regelgeving. Volgens het Kamerlid is Nederland 'een voorloper op het gebied van verduurzaming en diervriendelijke stallen'.

De afgelopen maanden kon gestemd worden op negen genomineerden. Het CDA kwam als winnaar uit de bus met dertig procent van de ruim achtduizend stemmen. Tweede werd het goedkoopste vlees van de Albert Heijn, dat qua verpakking niet te onderscheiden zou zijn van het duurdere, diervriendelijke vlees.

Vorig jaar won de term scharrelei de Liegebeest-verkiezing. Veel Nederlanders zouden onterecht denken dat scharrelkippen buiten rondlopen.