Bijzondere bijstand naar chronisch zieken

Gemeenten moeten het geld voor de bijzondere bijstand dat zij niet opmaken, besteden voor chronisch zieken en gehandicapten. Het kabinet gaat hierover overleggen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag.

Hij komt hiermee tegemoet aan een verzoek van het CDA. Fractieleider Sybrand van Haersma Buma hield de premier voor dat gemeenten aan eind van het jaar wel eens geld overhouden dat is bedoeld voor de bijzondere bijstand. "Dat is niet de bedoeling." Hij vroeg daarom ervoor te zorgen dat dit geld bij chronisch zieken en gehandicapten terecht komt.

Rutte antwoordde dat dit in eerste plaats een verantwoordelijkheid is van de gemeenten. Niettemin is hij bereid om gemeenten op te roepen 'bijzondere aandacht' te geven aan deze groepen en daarover te overleggen met de VNG.

De premier herhaalde verder dat hij zijn best gaat doen om ervoor te zorgen dat de bezuinigingen van het kabinet in de zorg en sociale zekerheid niet ten koste gaan van mensen die van meerdere regelingen afhankelijk zijn. Bij de uitvoering wordt extra gelet op deze zogeheten stapeling, aldus Rutte.