Waxinelichtwerper hoort zelfde eis

Tegen de 30-jarige man die vorig jaar op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is dinsdag opnieuw een gedwongen behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is Erwin L. volledig ontoerekeningsvatbaar en moet hij van alle rechtsvervolging worden ontslagen.

Het OM eiste begin dit jaar ook al dat L. moest worden opgenomen. De rechtbank oordeelde toen dat de man eerst nader moest worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De rapportages van twee deskundigen van het PBC en een contra-expert werden dinsdag besproken. De officier van justitie stelt op basis van die onderzoeken dat L. volledig ontoerekeningsvatbaar is.

L. zit al bijna een jaar vast. Op 21 september gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets. Daar zaten op dat moment koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima in. L. wordt onder meer verdacht van zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van het koninklijke trio.

In een eerdere zitting betwijfelde L. of Beatrix wel echt de koningin is. Zijn advocaat vroeg om een dna-onderzoek omdat koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, volgens hem onvruchtbaar was. De rechtbank wees het verzoek af.

De rechtbank doet vermoedelijk volgende week uitspraak. Het vonnis werd eigenlijk op Prinsjesdag verwacht, maar dat vond de rechter niet wenselijk.