Ybo Buruma weg bij PvdA

Aanstaand lid van de Hoge Raad Ybo Buruma heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij wil zo eventuele zorgen bij PVV-aanhangers wegnemen, zegt hij zaterdag in NRC Handelsblad.

"Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet."

Voordat de Tweede Kamer in maart over de toetreding stemde, had PVV-leider Geert Wilders al laten weten dat zijn fractie niet zou instemmen met de voordracht van Buruma. Hij zou te politiek gekleurd zijn. PVV-Kamerlid Louis Bontes wees er eerder op dat Buruma Wilders met Mussolini had vergeleken. Normaal stemt de Kamer unaniem in met een toetreding van een raadsheer tot de Hoge Raad.

Buruma zegt in de krant dat hij zijn PvdA-lidmaatschap destijds niet direct opzegde omdat hij niet wilde zwichten voor politieke druk. "Ik zal straks als rechter ook niet zwichten voor politieke druk." Verder vindt hij dat andere raadsheren rustig lid kunnen blijven van een politieke partij omdat rechtspolitiek bij het rechterschap niet voorop staat.

Buruma is sinds 1995 hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Nijmeegse universiteit. Buruma was voorzitter van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt, de commissie-Posthumus II. In de media gaf hij vaak zijn mening over strafzaken.


Ybo Buruma weg bij PvdA (Foto: Novum)