Portretten ouders Hitler geveild

Twee bekende portretten van de ouders van Adolf Hitler, Klara en Alois, worden binnenkort geveild. Ze worden verkocht door een nabestaande van een Franse oorlogsveteraan die de doeken na de Tweede Wereldoorlog meenam.

De doeken worden via internet geveild door het Amerikaans veilinghuis Craig Gottlieb Militaria Auctions. De schilderijen zijn in opdracht van Hitler gemaakt en stonden onder meer afgebeeld op briefkaarten in het Derde Rijk en op de grafsteen van Klara.

Het veilinghuis noemt de werken van grote historische waarde. De schilderijen lijken volgens het veilinghuis precies op de zwart-wit foto's waarop ze gebaseerd zijn. De winnende bieder kan de echtheid van de werken op eigen kosten laten onderzoeken, meldt het veilinghuis.

De Franse militair die de portretten meenam uit Hitlers huis in de bergen in Beieren, had zijn hand ook gelegd op andere doeken. Die worden eveneens geveild, al zijn sommige mettertijd beschadigd geraakt, zegt het veilinghuis. Waarom de nabestaanden van de militair de schilderijen nu in de verkoop doet is niet bekend.

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in Oostenrijk. De etniciteit van zijn vader is al jaren onderwerp van discussie. Sommige historici denken dat hij een buitenechtelijk kind was van een Joodse man. Het openingsbod voor de portretten van Klara en Alois is vijfduizend dollar. Geïnteresseerden kunnen tot 17 september bieden.