Arrestaties voor corruptie onderwijs Rotterdam

Een man en een vrouw zijn woensdag aangehouden in het kader van een onderzoek naar corruptie bij de stichting die het openbaar onderwijs in Rotterdam verzorgt. Het gaat om een 45-jarige man en een 42-jarige vrouw. Ze zijn gearresteerd tijdens een inval bij twee bedrijven in Soest die de stichting adviseren. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag.

Het tweetal wordt er onder meer van verdacht een medewerker van de stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) te hebben omgekocht. Bij de inval zijn delen van de administratie van de bedrijven in beslag genomen.

Het onderzoek draait om corruptie en valsheid in geschrifte door een medewerker van de stichting. Door toedoen van de medewerker heeft de stichting mogelijk regels voor de aanbesteding van bouwwerkzaamheden voor scholen ontdoken.

De zaak kwam in april aan het rollen na een melding van een gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. Die vermoedde dat bij de stichting fraude was gepleegd. Tegelijkertijd kwam bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een melding binnen over mogelijke onregelmatigheden. De melder was op aanraden van het raadslid naar de NMa gestapt.

Medio juli werden al invallen gedaan in de kantoren van de Rotterdamse stichting en in kantoren van Prosco, dat de administratie van de stichting doet. Ook werd de woning van de medewerker doorzocht.