'15 procent scheidingen door gameverslaving'

15 procent van de scheidingen in Groot Brittannië komt voort uit een obsessie voor games van de partner. Het gaat hoofdzakelijk om gameverslaafde mannen. Dat schrijft de Britse website Divorce Online op basis van een enquête onder tweehonderd mensen.

Veel relaties lopen stuk door een gameverslaving. Vaak weten de partners niet hoe zij ermee om moeten gaan. "Het uitleggen van een gameverslaving aan iemand die niet gamet, is net zoiets als een vis vertellen hoe hij moet autorijden", zegt ervaringsdeskundige Ryan G. Van Cleave. Van Cleave is zelf gescheiden doordat hij verslaafd was aan World of Warcraft. Over die ervaring schreef hij een boek.

In mei concludeerde een onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum dat Nederland naar schatting twaalfduizend gameverslaafde jongeren tussen de 13 en 16 jaar telt. Diverse afkickklinieken behandelen gamers om van hun obsessie af te komen. Online rollenspellen als World of Warcraft en schietspellen als Call of Duty worden vaak genoemd als boosdoeners.