Archeologische vondsten Egypte door satelliet
Infrarood-satellieten zullen gaan zorgen voor een aardverschuiving in de wereld van de archeologie. Door deze nieuwe vorm van onderzoek zijn in Egypte mogelijk 17 piramides, meer dan 1000 tombes en ongeveer 3000 nederzettingen ontdekt. Deze zijn uit het oog verdwenen sinds ze zijn begraven onder een dunne laag woestijnzand.
Alle vondsten moeten nog wel bevestigd worden door opgraving. Bij twee piramides in de buurt van Sakkara is dat inmiddels al gebeurd. Ook is er een 3000 jaar oud huis gevonden met behulp van de satelliet. "De omtrek van het huis kwam in het echt bijna exact overeen met wat de foto aangaf. Dat was de bevestiging dat de techniek werkt", vertelt Sarah Parcak, de Amerikaanse onderzoekster die het project leidt.
Volgens haar is deze techniek zeer belangrijk voor de toekomst. "We kunnen selectiever zijn in het werk dat we doen. Als je een groot terrein hebt, weet je niet waar te beginnen. We moeten groter denken en dat kunnen we dankzij de satellieten." En er liggen mogelijk nog veel meer grote ontdekkingen op de loer. "Dit zijn enkel de gebieden nabij de oppervlakte. Er zijn nog duizenden sites nabij de Nijl die nog onderzocht moeten worden. Deze liggen vaak onder een dikke laag slib. We zijn net pas begonnen."
Komende maandag 21.30 uur (Nederlandse tijd) zendt de BBC One de documentaire 'Egypt's lost cities' uit. Hierin is te zien hoe Parcak en haar team op zoek gaan naar piramides die ze ontdekten op de satellietfoto's.