Defensie wapent zich tegen cyberaanval

Het Ministerie van Defensie gaat zich de komende jaren meer richten op de bescherming van Nederland tegen cyberaanvallen. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Defensie ziet aanvallen van hackers, al dan niet in opdracht van andere landen, op belangrijke computersystemen als een steeds groter risico. Het afslaan van zulke aanvallen vereist veel kennis, die het leger nu niet in huis heeft. "Defensie zal de komende jaren het vermogen ontwikkelen tot het uitvoeren van cyberoperaties", staat in het rapport, dat de strategische ambities tot en met 2015 beschrijft.

Defensie richt een eigen centrum op waar alle kennis moet worden verzameld, het Defensie Cyber Expertise Centrum. Het wordt het tweede centrum op dit gebied. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde in februari al de oprichting aan van het Nationaal Cyber Security Centrum. Daarmee wordt nauw samengewerkt, belooft Hillen.

Het centrum gaat ook nadenken over meer theoretische kwesties, zoals de vraag of een cyberaanval kan worden afgeschrikt of vergolden. Vaak is immers niet zeker wie erachter zit. Dat maakt dergelijke kwesties ook juridisch ingewikkeld.