Hoogleraren hekelen natuurbeleid kabinet

Het kabinet Rutte hecht geen waarde aan een zorgvuldig natuurbeleid. De 'draconische' bezuinigingen breken af wat in vele decennia is opgebouwd. Dat betogen 79 bezorgde hoogleraren in een open brief.

Het gaat volgens de wetenschappers niet alleen om kapitaalvernietiging, schending van internationale afspraken en verlies van biodiversiteit. Ook de leefomgeving van mensen zou achteruit hollen door het kabinetsbeleid vanwege de negatieve gevolgen voor gezondheid, economie en recreatie.

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde in februari al dat de bezuinigingen op het natuurbeleid leiden tot een 'verdere verslechtering' van de natuur en de leefomstandigheden van planten en dieren. Het gaat om driehonderd miljoen euro op een oorspronkelijk budget van vijfhonderd miljoen. Hiermee zijn volgens de hoogleraren politieke keuzes gemaakt die ten minste twintig jaar 'consistent beleid radicaal ombuigen, en toekomstige ontwikkelingen blokkeren'.

De hoogleraren vinden dat een doordachte visie op natuur, een wetenschappelijke onderbouwing en een zorgvuldige maatschappelijke afweging ontbreken en pleiten daarom voor het ontwikkelen van een echte langetermijnvisie op de 'kwetsbare' natuur en inrichting van Nederland.

De drie initiatiefnemers, Han Olff van de Rijksuniversiteit Groningen, Rien Aerts (Vrije Universiteit Amsterdam) en Frank Berendse van Wageningen University geven vrijdag een toelichting tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag over het natuurbeleid.