Franse helikopters beschoten in Ivoorkust

Troepen van de in het nauw gedreven Ivoriaanse president Laurent Gbagbo hebben vrijdagavond Franse helikopters onder vuur genomen die bezig waren met een evacuatiemissie. Dat heeft een woordvoerder van het Franse leger zaterdag gezegd.

De helikopters beantwoordden het vuur en schakelden daarbij een pantservoertuig uit. Er raakten geen Franse militairen gewond. De missie, het evacueren van Franse diplomaten, werd afgebroken.

Diezelfde avond werd de Franse ambassade in Abidjan getroffen door twee mortiergranaten en een raket, die door de troepen van Gbagbo werden afgevuurd.

Gbagbo weigert nog altijd zijn macht over te dragen en het land te verlaten. Onderhandelingen met de Verenigde Naties waren slechts bedoeld als 'truc' om meer tijd te winnen en zijn positie te consolideren, zei Alain le Roy, woordvoerder van de VN-vredesmissie in het land.

Momenteel houdt Gbagbo zich schuil in een bunker onder zijn ambtswoning. Daarom is het nu slechts een kwestie van wachten tot hij zonder voedsel en water komt te zitten, zei de democratisch gekozen president van het land Alassane Ouattara.