Nieuwe baan bij HEMA voor vrouw met hoofddoek

De HEMA biedt de Belgische uitzendkracht die geen verlenging van haar contract kreeg omdat zij een hoofddoek draagt een nieuwe baan aan. De warenhuisketen geeft vrijdag aan te vinden niet juist naar de vrouw toe te hebben gehandeld door haar eerst wel toe te staan een hoofddoek te dragen en later niet meer.

De uitzendkracht werkte bij een filiaal in Genk. Het Belgische filiaal had er in eerste instantie mee ingestemd dat de uitzendkracht een hoofddoek kon dragen tijdens haar werk, maar hier reageerden volgens de HEMA veel klanten negatief op.

Hierop is de uitzendkracht, een autochtone vrouw die is bekeerd tot de islam, gevraagd haar hoofddoek niet meer te dragen. Dat weigerde zij, waarna haar contract niet werd verlengd.

De warenhuisketen, die onderdeel werd van een politieke discussie rond hoofddoekjes, stelt dat de beslissing werd genomen op basis van wat als de gewoonte en cultuur van een land wordt gezien. In België is het volgens de HEMA niet gebruikelijk in openbare ruimten een hoofddoek te dragen.