Supermarktpersoneel 'schandelijk' uitgebuit

Supermarkten lappen cao-voorschriften van jonge werknemers veelvuldig aan hun laars. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van CNV Dienstenbond. Supermarktketens zouden miljoenen euro's verdienen door medewerkers onder de 24 jaar niet of te weinig te betalen voor gewerkte uren.

De bond noemt de resultaten verontrustend: leeftijdsdiscriminatie komt op grote schaal voor, jong personeel wordt gedwongen uiterst flexibel te zijn en veiligheidsafspraken laten te wensen over. CNV-bestuurder Fedde Monsma vindt de praktijken stuitend, schandelijk en spreekt van misbruik.

Een woordvoerder van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige levensmiddelenwinkeliers, zegt vrijdagmiddag in een reactie dat werkgevers zich niet herkennen in wat er in het rapport is gesteld. Zij willen de kwestie vanaf 14 februari bespreken tijdens de cao-onderhandelingen.

Bij 17 procent van de jonge werknemers worden bij ziekte vrije dagen afgeschreven, zo blijkt uit het onderzoek. Bij een op de tien worden, als ze in een rustige periode naar huis worden gestuurd, niet-gewerkte uren toch afgeschreven van hun vakantiedagen. Daarnaast wordt het zogenoemde afhelpkwartiertje systematisch niet uitbetaald.

De helft blijkt ook al geen verplichte veiligheidstraining te hebben gehad, terwijl dat in de cao wel is afgesproken. Monsma zegt dat er bovendien misbruik van de Wet Flex en Zekerheid wordt gemaakt. "Na drie contracten vlieg je eruit, ondanks dat je drie jaar blijkbaar prima gewerkt hebt; voor jou weer goedkopere jongeren."

Monsma pleit ervoor om consumenten iets meer te laten betalen zodat medewerkers niet zo worden uitgeknepen. Bovendien wil hij meer controle op de naleving van de cao. "Maar het begint bij de supers zelf, die de prijzenoorlog niet over de ruggen van hun eigen medewerkers moeten willen voeren."

Kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver steunt de bond en roept op een 'cao-waakhond' in het leven te roepen met als taak het actief opsporen en oplossen van misstanden. CNV jongeren kondigt vrijdag aan juridische procedures te gaan voeren als bepaalde supermarkten blijven discrimineren op leeftijd.

Onder de supermarkt-cao vallen ongeveer 250.000 werknemers, van wie 80 procent 23 jaar of jonger is.


Supermarktpersoneel 'schandelijk' uitgebuit (Foto: Novum)