Vertrouwen in Willem-Alexander als koning gestegen

Meer Nederlanders vinden dat kroonprins Willem-Alexander klaar is om zijn moeder op te volgen. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat hij het aankan terwijl dat vorig jaar nog 58 procent was, concludeert onderzoeksbureau Synovate. Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix, die maandag 73 wordt.

De conclusie van Synovate verschilt enigszins van de conclusie die Eenvandaag vrijdag trok. Op basis van een opiniepeiling onder 26 duizend mensen meldde het televisieprogramma vrijdag dat het vertrouwen in de kroonprins sinds vorig jaar is gestegen van zestig naar 64 procent, maar nog altijd lager is dan de tachtig procent van twee jaar geleden.

Met 73 jaar evenaart Beatrix de leeftijd van Willem III, die in 1890 op 73-jarige leeftijd als regerend vorst stierf. Toch is er nog geen meerderheid die vindt dat Beatrix dit jaar afstand zou moeten doen van de troon. Van de Nederlanders vindt 32 procent dat Beatrix op moet stappen. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar.


Vertrouwen in Willem-Alexander als koning gestegen (Foto: Novum)