Sap beticht van achterkamertjespolitiek
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is tijdens het debat over de politietrainingsmissie in Kunduz aangevallen omdat zij contact heeft gezocht met premier Mark Rutte (VVD). PVV-Kamerlid Hero Brinkman sprak van achterkamertjespolitiek en ook Harry van Bommel (SP) en Frans Timmermans (PvdA) eisten opheldering.
Voor aanvang van het debat zei Sap dat ze dinsdag contact met Rutte heeft gezocht om hem duidelijk te maken dat GroenLinks niet kan instemmen met het kabinetsplan. "Schandalig", vond Brinkman. Hierop antwoordde Sap dat niemand haar toch kon verwijten dat ze op zoek is naar een oplossing en hiervoor alle middelen inzet.
Tijdens het debat meldde de NOS op basis van bronnen dat de missie wordt aangepast. Zo zouden de aspirant-politieagenten een training krijgen van niet zes, maar zestien weken. Daarbij wordt meer aandacht besteed aan andere politietaken. Timmermans wilde weten of dit een deal was die dinsdagavond was gesloten tussen Rutte en Sap. De GroenLinks-fractievoorzitter antwoordde dat er geen afspraken gemaakt zijn.
De instemming van GroenLinks, en die van D66 en de ChristenUnie, is nodig om het kabinet aan een meerderheid te helpen. De drie partijen hebben grote problemen met het militaire karakter van de missie. Ze vrezen dat er geen agenten, maar paramilitairen opgeleid worden.
Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet hebben dinsdag met Rutte gesproken over de bezwaren die zij tegen de missie hebben.