Montenegro kandidaat-lid EU

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben dinsdag Montenegro geaccepteerd als kandidaat-lidstaat van de EU. Het uiteindelijke besluit zal worden genomen door de regeringsleiders van de 27 lidstaten, die donderdag en vrijdag in Brussel vergaderen. Dat wordt gezien als een formaliteit, aangezien de Europese Commissie en de Europese ministerraad hun fiat hebben gegeven.

Montenegro heeft nog vier tot vijf jaar te gaan alvorens tot de EU te worden toegelaten, aldus de verklaring van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Stevan Vanackere, die de vergadering voorzat.

Van de acht staten in de westelijke Balkan is tot nog toe alleen Slovenië EU-lid. Kroatië heeft de toetredingsonderhandelingen bijna voltooid en hoopt volgend jaar of in 2012 te worden toegelaten. De vijf overige landen -Albanië, Bosnië, Kosovo, Macedonië en Servië- mogen ook hopen op het EU-lidmaatschap, maar ze moeten elk nog de nodige economische en politieke hervormingen doorvoeren voordat ze verder kunnen gaan.