PVV stabiel in peiling

De storm rond de PVV lijkt te luwen. In de donderdag gepubliceerde Politieke Barometer stabiliseert de partij van Geert Wilders zich op 25 zetels, net zoveel als twee weken geleden. De onthullingen rond de PVV'ers Eric Lucassen en inmiddels vertrokken James Sharpe zorgden in een vorige peiling nog voor een verlies van vijf zetels.

De VVD verliest een zetel maar blijft met 36 zetels de grootste. De andere regeringspartij CDA krijgt twintig zetels, een meer dan in de vorige peiling De gedoogcoalitie komt hiermee uit op een meerderheid van 81 zetels. Dat is vijf meer dan de partijen nu hebben.

Ook bij de overige partijen gebeurt er weinig. De grootste oppositiepartij PvdA wint een zetel en komt uit op 23. Een zetel winst is er ook voor GroenLinks, dat op twaalf wordt gepeild. D66 (dertien), de SGP (twee) en Partij voor de Dieren (een) blijven stabiel. Een zetel verlies is er voor de SP (dertien) en ChristenUnie (vijf).

RTL vroeg naar aanleiding van de ontwikkelingen bij de PVV aan alle Kamerleden of zij wel eens zijn veroordeeld. Peilbureau Synovate heeft deze vraag ook aan kiezers voorgelegd. 4 procent antwoordde bevestigend, 1 procent wilde niets zeggen. De meest opgebiechte overtreding is rijden onder invloed. Vooral PvdA-kiezers geven toe dat zij ooit met een borrel te veel op zijn aangehouden.