'Getuige Puttense moordzaak onbetrouwbaar'

De nieuwe getuige in de Puttense moordzaak heeft een deal gesloten met justitie en is daarom onbetrouwbaar. Dat stelde de advocaat van verdachte Ronald P. donderdag tijdens een zitting. Volgens raadsman Ruud van Boom is de getuige, een medegevangene van P., na zijn verklaring over hem overgeplaatst naar een halfopen inrichting.

Volgens de advocaat kan getuige Rob van H. nog niet worden gehoord door het gerechtshof in Arnhem, omdat eerst moet worden bepaald of hij wel betrouwbaar is. Ook wil de advocaat de nieuwe verklaringen eerst kunnen bespreken met zijn cliënt.

Het hof liet weten dat de medegedetineerde van P. wel gewoon gehoord kan worden. Zijn betrouwbaarheid zou wel blijken tijdens het ondervragen.

De nieuwe getuige, die voor fraude in de cel zit, verklaarde onder meer dat P. naast de moord op de stewardess Christel Ambrosius meer moorden zou hebben gepleegd. P. zou daarover met Van H. hebben gesproken.

Donderdag zei Van H. in De Telegraaf 'uit vrees voor wraakacties niet eens meer durven te douchen'. Tijdens urenlange gesprekken met P. bekende hij volgens Van H., naast de moord op Ambrosius, ook de moord op Anneke van der Stap en nog twee andere moorden. Het waren volgens Van H. 'afschuwelijke verhalen' waar hij nachtmerries van kreeg. Van H. heeft het interview dinsdag gegeven, kort daarna is hij aangehouden.

P. werd eerder veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius. De Delftenaar werd in februari in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.

Van H. is niet de eerste die beweert dat P. van vier moorden wordt verdacht. Eerder zei Marieke van der Stap, de zus van Anneke, in De Telegraaf hetzelfde.