'Treinkaartjes mogelijk tien procent duurder'

Treinkaartjes worden mogelijk tien procent duurder, doordat de spoorbelasting omhoog gaat. Dat verwacht de reizigersvereniging Rover. De organisatie noemt de voornemens van het kabinet rondom verkeer en vervoer 'zeer onevenwichtig en onvoldoende doordacht'.

Rover maakt zich ernstig zorgen om de 'dreigende vervoersarmoede voor reizigers in het openbaar vervoer'. Het nieuwe kabinet zou vooral de belangen van automobilisten dienen en het ov bezuinigingen en tariefsverhogingen opleggen. De vereniging heeft daarom dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven.

Het regeerakkoord staat vol bezuinigingen op het openbaar vervoer, stelt Rover. Zo wordt op het stads- en streekvervoer vijf procent bezuinigd, maar dat is volgens Rover niet nodig als efficiënter wordt gewerkt.

Het lokale ov in de belangrijkste centra van de Randstad zou het zwaarst worden getroffen vanwege de beoogde aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit moet 120 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren, volgens Rover een 'volstrekt irreëel' bedrag, dat niet is onderbouwd.

Rover stelt dat het kabinet handelt alsof het milieu er niet toe doet. Andere West-Europese landen zouden een verstandiger mobiliteitsbeleid voeren.