'Paul S. eerder uit cel voor tbs-behandeling'

Paul S., de ex-marinier die in 2003 vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot, mag eerder uit de cel om te beginnen aan zijn tbs-behandeling. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugddetentie (RSJ) woensdag geoordeeld.

De RSJ verwees een besluit van oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) om S. -die werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar cel en tbs- langer in de cel te houden, naar de prullenbak.

De kwestie draait om de zogeheten Fokkensregeling, waarbij veroordeelden die zowel een gevangenisstraf als tbs hebben gekregen, naar de tbs-kliniek kunnen wanneer zij een derde van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Deze regeling leidde tot ophef toen vorig jaar bleek dat S. er gebruik van wilde maken. Daarop besloot Albayrak de regeling af te schaffen. Vooruitlopend op dit besluit, dat op 4 augustus van kracht werd, werd besloten geen uitvoering meer te geven aan de regeling.

S. tekende hiertegen bezwaar aan en is nu door de RSJ in het gelijk gesteld, zo bevestigt een woordvoerder van de raad woensdag. Volgens de RSJ ontbreekt de 'wettelijke basis' om de Fokkensregeling met terugwerkende kracht op te heffen. S. heeft daarom recht op overplaatsing naar een tbs-kliniek, aldus de raad.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet nu een nieuw besluit nemen over wat met S. zal gebeuren. Mocht de bewindsman het besluit van de raad volgen, dan kan S. voor het eerst in 2017 op verlof, nadat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten.

S. schoot op 24 oktober 2003 in een woning in Kerkrade zijn ex-vriendin Daniëla, haar moeder José en haar broer Patrick dood. Daarna reed hij naar sportschool Spike's Training Center in Kerkrade, waar hij zijn ex-schoonvader Lei doodschoot. Hij werd ter plaatse aangehouden, zwaarbewapend en gehuld in gevechtstenue, inclusief kogelvrij vest en bivakmuts.