N-Koreaan opgepakt in moordcomplot

De autoriteiten in Zuid-Korea hebben een Noord-Koreaanse geheim agent gearresteerd op verdenking van het willen liquideren van een vooraanstaande Noord-Koreaanse overloper, die vorige maand aan een hartaanval overleed. Dat heeft een Zuid-Koreaanse aanklager woensdag gezegd.

De verdachte, Ri Dong Sam, werd dinsdag ingerekend. Zijn potentiële slachtoffer, Hwang Jang-yop, was een voormalige hoge figuur binnen de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. De politie in Zuid-Korea liet weten dat er geen verband bekend is tussen de dood van Hwang en de aanklachten tegen de geheim agent.

Ri deed zich in augustus voor als een overloper om Zuid-Korea binnen te komen. Tijdens een verhoor, dat doorgaans enkele weken in beslag neemt, werd hij ingerekend. De arrestatie kwam nadat Hwang op 10 oktober dood was aangetroffen in zijn woning in Seoul. De politie deelde woensdag mee dat hij op 9 oktober aan een hartaanval was bezweken.

Hwang was de architect van het Noord-Koreaanse beleid van 'juche' of zelfvoorziening. Hij was een vroegere mentor van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il en ten tijde van zijn vlucht behoorde hij tot de machtigste figuren in Noord-Korea. Sinds zijn aankomst in Zuid-Korea werd Hwang door de Zuid-Koreaanse politie beveiligd.