Rechterhand Poetin nieuwe burgemeester Moskou

De stafchef van de Russische premier Vladimir Poetin, Sergei Sobjanin, is vrijdag genomineerd voor het burgemeesterschap van Moskou. Door die nominatie komen de grote politieke en zakelijke belangen van de hoofdstad onder directe controle van het Kremlin.

De gemeenteraad van Moskou moet de nominatie nog goedkeuren, maar dat wordt gezien als een formaliteit. President Dmitri Medvedev heeft Sobjanin naar voren geschoven.

De nominatie van Sobjanin versterkt de grip van Poetin op de macht, met de presidentsverkiezingen van 2012 in het vooruitzicht. Poetin is de leider in het samenspel met zijn protégé Medvedev en lijkt geenszins van plan zich terug te trekken uit de politiek. Speculaties dat hij opnieuw voor het presidentschap gaat nemen intussen toe.

Sobjanin vervangt Joeri Loezjkov, die vorige maand door Medvedev werd ontslagen na achttien jaar als burgemeester te hebben gediend. Loezjkov was een van de laatste machthebbers die niet onder directe invloed van het Kremlin stond. Vorige maand stelde het Kremlin in een verklaring dat de president 'het vertrouwen was verloren' in de 74-jarige Loezjkov. Loezjkov had in de krant openlijk kritiek geuit op een besluit van Medvedev.


Sergei Sobjanin (Foto: Novum)