Sneijder voetbalde tot 's nachts op straat

Wesley Sneijder voetbalde als jongetje op straat tot het nacht was. "Als ik niet hoefde te trainen, was ik op straat", vertelt de middenvelder van Internazionale en Oranje aan Champions, het officiële tijdschrift van de Champions League. In zijn straat stond een voetbalkooi waar Sneijder speelde. "Daar word je snel en hard van. Ajax moedigde alles wat goed voor je techniek was aan."

De Utrechtse wijk Ondiep waar hij opgroeide omschrijft hij als geen echt getto. "Het was wel een gek leven. Er werd gevochten en alles. Het was een moeilijk leven en de politie kwam iedere dag, maar je moest overleven." Toch relativeert Sneijder het gevaar in de wijk. "Het was niet eng. Er waren geen pistolen en zo, maar het kwam in de buurt."

Sneijder was al vroeg overtuigd van eigen kunnen. Toen hij als twaalfjarige bij de Engelse les niet oplette, waarschuwde zijn lerares hem dat school belangrijk was om een goede baan te vinden. "Ik weet precies wat ik ga doen, ik word voetballer", antwoordde Sneijder. Op het veld is de middenvelder ook altijd dominant geweest. "Voor mij gaat het erom medespelers te helpen, niet om arrogant te zijn."