'Overheidstekort daalt meer dan voorspeld'

Het overheidstekort daalt volgend jaar met 5 miljard euro, meer dan eerder voorspeld. Dat meldt RTL Nieuws woensdagavond op basis van de nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB), waar het de hand op heeft weten te leggen.

Uit de berekeningen, de zogenoemde Macro Economische Verkenningen, blijkt dat het CPB verwacht dat het tekort volgend jaar daalt naar 3,9 procent. In juni werd nog verwacht dat de overheid 4,7 procent meer zou uitgeven dan dat er binnenkomt.

Dat het begrotingstekort enigszins meevalt, zou onder meer komen omdat het demissionaire kabinet komend jaar flink wil bezuinigen. Ook komt er meer geld binnen via belastingen, omdat de economie dit jaar veerkrachtiger bleek dan gedacht.

De verwachte groei van de economie komend jaar valt wel tegen met 1,5 procent, tegenover de eerder verwachte 1,75 procent. Toch denkt het CPB dat de werkloosheid volgend jaar minder groot zal zijn: 425.000 in plaats van de eerder geraamde 465.000 mensen zonder baan. De verwachte inflatie daalt ook van twee naar anderhalf procent. Doordat de inflatie laag blijft, blijft de koopkracht ondanks de crisis redelijk op peil.

D66 stelt in een eerste reactie het mooi te vinden dat het overheidstekort meevalt. "Maar het gaat in 2011 nog steeds om een tekort van 23 miljard euro. Dat is 1500 euro per Nederlander", zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. "Structurele hervormingen van onze economie zoals het verhogen van de AOW-leeftijd blijven daarom nodig. Anders betalen onze kinderen straks de rekening."