Uitslag Australische verkiezingen nog onzeker

Met meer dan 75 procent van de stemmen geteld, is de uitkomst van de Australische verkiezingen nog steeds onzeker. De uiteindelijke percentages stemmen voor de regerende Labor-partij en de conservatieve tegenstrevers zullen zo dicht bij elkaar liggen dat het nog dagen zal duren voor alle stemmen geteld zijn en er een definitieve uitslag bekend kan worden gemaakt. Dat zegt de huidige premier Julia Gillard.

Gillard zei te hopen dat ze de volgende regering mag vormen. Ook Tony Abbott, de conservatieve opponent van Gillard, staat klaar om te regeren. Volgens hem heeft Labor haar meerderheid en haar legitimiteit verloren. Een recordaantal stemmen voor onafhankelijken en de kandidaten van de Groenen zou de definitieve uitkomst kunnen bepalen. De kans is namelijk aanzienlijk dat de grote partijen een overeenkomst moeten sluiten met de kleine partijen om een regering te kunnen vormen. Een dergelijke coalitie zou de eerste zijn in bijna zeventig jaar.

Norman Abjorensen, als politicoloog verbonden aan de Australische Nationale Universiteit, is van mening dat de meest voor de hand liggende uitkomst een instabiele minderheidsregering zal zijn, geleid door Abbott en gesteund door onafhankelijken. Twee onafhankelijken, Rob Oakeshott en Tony Windsor, zeiden al dat ze de partij zullen steunen die de meest stabiele regering kan vormen. De uitslag lag sinds 1961 niet zo dicht bij elkaar.