Zeeuwse kerken peinzen over tweede kerncentrale

De Zeeuwse kerken buigen zich over de vraag of er een tweede kerncentrale in Zeeland moet komen. "Vanuit de bevolking wordt ons vaak de vraag gesteld wat het standpunt van de kerk hierover is, maar er is nog geen standpunt", legt voorzitter Ton de Nooij van het Zeeuws Sociaal Ethisch Beraad (ZSEB) uit.

In juni hebben onder meer de Zeeuwse Raad van Kerken, de ZSEB en energieleverancier Delta al een beraad over duurzame energie gehad. De kernvraag daarbij was of er een tweede kerncentrale moet komen. Zeeland heeft al een kerncentrale in Borsele. De ZSEB concludeert dat de meningen tussen de partijen verdeeld zijn.

Enerzijds wordt kernenergie als een overgangstechnologie gezien omdat zonne-energie nog relatief duur is, anderzijds zou er juist niet in kernenergie, maar in bijvoorbeeld zonne-energie moeten worden geïnvesteerd om het betaalbaar te maken. Het beraad vraagt zich daarbij af of de groeiende vraag naar energie niet moet worden ingedamd.

De kerken in Zeeland hebben in het verleden ook meegedacht over kernenergie. Zo was er in 1980 al een Interkerkelijk Deltaberaad rond kernenergie. Op 27 oktober houdt de ZSEB een publiek beraad in Goes over 'de energie van de toekomst'.