Pittige loting Oranje op WK badminton

De Nederlandse badmintonners hebben over het algemeen niet ongustig geloot bij de wereldkampioenschappen in Parijs, maar sommige enkelspelers en dubbels moeten in de eerste ronde wel aantreden tegen geplaatste spelers/koppels.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Judith Meulendijks, die het in de openingsronde moet opnemen tegen de als vijftiende geplaatste Bulgaarse Petya Nedelcheva. Meulendijks moest onlangs in de finale van de US Open opgeven wegens een rugblessure. Die is inmiddels genezen en ze zal dan ook zeker van de partij zijn in Parijs. Meulendijks bereidt zich in Denemarken - waar ze haar domicilie heeft - voor op het WK. Ze zal in Parijs gecoacht worden door haar trainster, de Deense Nadia Lyduch.

Het dubbel Dave Khodabux/Jorrit de Ruiter treft na een vrije eerste ronde direct een topduo uit Taiwan, Fang Chieh Min/Lee Sheng Mu, dat de zesde positie op de plaatsingslijst inneemt. Ook het koppel Samantha Barning/Eefje Muskens komt direct oog in oog te staan met een geplaatst dubbel, Jwala Gutta/Ashwini Ponnappa uit India (16).

Van de enkelspelers is alleen Yao Jie geplaatst (11). De voormalig Europees kampioene ontmoet Xing Aying uit Singapore.

Eric Pang heeft een loodzware loting. Weliswaar is zijn eerste opponent, Rajiv Ouseph, niet geplaatst. Maar de Engelsman ("mijn doel is een medaille op de Olympische Spelen van 2012") is wel aan een forse opmars bezig. In de tweede omloop is hoogstwaarschijnlijk de geplaatste Deen Jan O. Jörgensen de tegenstander van Pang of Ouseph. Yao Jie en Pang komen deze week terug uit China en zullen zich op Papendal gaan voorbereiden op het WK.

Dicky Palyama moet zich zien te ontdoen van de Fransman Brice Leverdez, waarna vrijwel zeker de Indonesische wereldtopper Sony Dwi Kuncoro (6) hem opwacht. Palyama traint op dit moment in Denemarken.

De meeste spelers bereiden zich op het Nationaal Sportcentrum Papendal voor onder leiding van de bondscoaches Kim Young Man en Gerben Bruijstens.