Politiebond wil veelplegers uit voorzorg oppakken

De politie moet veelplegers preventief kunnen oppakken om gewelddadige situaties te voorkomen. Indien nodig moet de wet hiervoor worden aangepast. Dat zegt voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp dinsdagavond in Netwerk. Binnenkort start een onderzoek naar preventieve geweldstoepassing door agenten.

Het preventief arresteren wordt in het onderzoek ook bekeken, zegt Van de Kamp, die voor de uitzending niet wil ingaan op zijn uitlatingen in het televisieprogramma. Agenten zien vaak al van tevoren dreigende situaties ontstaan, vertelt hij in Netwerk. Ze kunnen echter pas ingrijpen als de wet wordt overtreden en dat is slecht voor de veiligheid en voor het aanzien van de politie.

Korpschef Frans Heeres, die bij de Raad van Hoofdcommissarissen de portefeuille geweld tegen politieagenten beheert, staat volledig achter het plan van de ACP. Jaarlijks raken zo'n tweeduizend agenten gewond bij een incident met burgers. "Als je alleen maar de dialoog aangaat of deëscaleert, dan denken de mensen: 'wanneer doet de politie nou eens wat?' Dat roept agressie op."

In België kunnen agenten in de vorm van een administratieve aanhouding al preventief aanhoudingen verrichten. De zuiderburen zetten deze mogelijkheid onder meer in bij dreigende rellen rond evenementen en voetbalwedstrijden. Mensen die administratief worden aangehouden, kunnen tot een etmaal worden vastgezet.