Minstens achttien doden bij Loveparade

Tijdens de Loveparade, een dance-evenement waar 1,4 miljoen mensen op af zijn gekomen, zijn inmiddels al achttien doden gevallen. De eerste berichten kwamen vlak voor 18.00 uur via onder andere de Twitter-stream van Mental Theo naar buiten.

"Duisburg in de stress! was het een aanslag? vielen er honderden van een muur? In ieder geval veel gewonden en doden? Echt heel erg", aldus Mental Theo.

De Duitse politie heeft een noodnummer geopend voor bezorgde kennissen en familieleden: 0049-203/94000

Update 18.25 uur:

Volgens de laatste berichten zou er paniek in een tunnel zijn uitgebroken. Traumahelikopters zijn al ter plaatse en ook Nederlandse traumahelikopters zijn aangevraagd. De festivalorganisatie roept iedereen op naar huis te gaan. Het Duitse blad Bild spreekt inmiddels van een elfde dode.

Update 18.41 uur:

NOS Teletekst meldt nu dat er naast de overledenen in ieder geval ook tien zwaargewonden zijn gevallen, waarvan enkelen moesten worden gereanimeerd. Er ontstond massapaniek in een tunnel, wat leidde tot de doden en gewonden. Het festival lijkt vooralsnog door te gaan. De toegangswegen zijn wel afgesloten inmiddels en staan vol met traumahelikopters en wagens van hulpdiensten.

Update 18.55 uur:

Het dodental is inmiddels opgelopen tot vijftien. En er zijn 45 zwaargewonden.

Update 19.07 uur:

De reden dat het festival doorgaat is om verdere paniek bij de bezoekers te proberen te voorkomen, er kunnen echter geen nieuwe bezoekers meer bij. Iedereen die al onderweg is wordt verzocht huiswaarts te keren. Er gaan ook geruchten dat het gsm-netwerk er inmiddels uitligt. Er zijn 1.200 extra politieagenten op de been en 120 bussen besteld om de mensen straks rustig van het terrein af te kunnen krijgen.

Update 19.35 uur:

Een cameravrouw van de WDR, die op het moment van het ontstaan van de paniek in de tunnel aanwezig was, meldt dat de tunnel werd afgesloten omdat het terrein vol was. Vervolgens werden er een aantal mensen die het terrein op wilden agressief, wat leidde tot de paniek. Het festival had oorspronkelijk ruimte voor 500.000 bezoekers, maar dit aantal was al ruim overschreden.

Update 19.45 uur:

De WDR meldt dat ooggetuigen al meer dan een half uur voor de massapaniek de politie gewaarschuwd hebben. Nadat ze een stuk voor de poort tot stilstand kwamen en uiteindelijk geen lucht meer kregen, hadden ze zich met ellebogenwerk eruit kunnen werken. De ooggetuigen hebben daarna de politie gewaarschuwd voor paniek omdat er ook al meerdere mensen gevallen waren. De hekken waren dichtgegaan om te zorgen dat er niemand meer vanuit het station het festivalterrein op kon.

Ondertussen is ook bekend geworden dat de vijftien doden bestaan uit negen vrouwen en zes mannen.

Update 20.10 uur:

Ondanks dat de trucks met de muziek nog volop blijven rijden raakt het festivalterrein steeds leger. Ook de treinen zijn weer begonnen met rijden om alle mensen weg te krijgen.

Update 20.20 uur:

Eigenlijk had het publiek eerst twee kilometer om moeten lopen naar het festivalterrein. De politie was echter bang dat de mensen andere manieren zouden zoeken om op het terrein te komen, en heeft daarom de weg via de tunnel geopend.

Mensen die via een trap naar boven wilden vluchten zijn daar enkele meters naar beneden gevallen.

Update 20.30 uur:

De WDR maakt melding van 130 gewonden in totaal.

Update 23:35 uur:

Inmiddels weet Bild te melden dat het dodental is opgelopen tot achttien, waarvan zestien nabij het festivalterrein en twee die later in het ziekenhuis kwamen te overlijden. Het is niet uit te sluiten dat dit aantal nog verder gaat oplopen. Er zijn nog altijd minstens honderd gewonden, waarvan veertig ernstig.

Mental Theo sprak in het NOS Journaal van 22.00 uur over wat hij gezien had. De dj stond vlak bij de tunnel en zag mensen wegrennen. Theo vroeg aan een Duitse ooggetuige wat er aan de hand was, en die riep dat er vuur in de tunnel was uitgebroken. Dat misverstand is waarschijnlijk ontstaan vanwege het vuil op de gezichten en handen van de bezoekers die uit de tunnel kwamen rennen. Mental Theo vertelde dat hij de lijken had zien liggen toen hij het terrein over liep.

Update 0:32 uur:

In het late NOS Journaal werd door verslaggever Theo Verbruggen, staand in een noodhospitaal op het festivalterrein, verteld dat het feest inmiddels geheel stopgezet was en dat bezoekers nu naar huis wilden, maar niet konden. Een politieversperring blokkeerde hen de weg, treinen en taxi's rijden op dit ogenblik niet. De Deutsche Bahn kon eerder op de avond de grote stroom al niet aan en probeerde extra bussen in te zetten.

Diverse Duitse en Nederlandse ooggetuigen meldden dat mensen in de drukte op de grond vielen en verdrukt werden. Velen probeerden via een noodtrap - die eigenlijk versperd was - naast de tunnelwand de plaats des onheils te ontvluchten. De Duisburgse politie meldt dat de massapaniek waarschijnlijk is uitgebroken toen mensen van die trap in de menigte vielen. Eén persoon die viel zou volgens de WDR daarbij zijn rug gebroken hebben. Anderen werden door omstanders en politie die boven stonden uit de mensenmassa gehesen, of renden de heuvels op die rond de tunnel liggen. Bild.de heeft een treffende foto van de wegvluchtende bezoekers.

Aanvankelijk waren de meeste bezoekers helemaal niet op de hoogte van het drama. Het mobiele netwerk lag er geruime tijd uit, en de organisatie koos ervoor de mensen niets te vertellen om verdere paniek te voorkomen.

De Duitse en Nederlandse regeringsleiders, waaronder ook bondskanselier Angela Merkel, hebben hun afschuw uitgesproken en hun medeleven betuigd met de slachtoffers en de nabestaanden. Er zal een onderzoek worden ingesteld. Buitenlandse Zaken meldt dat nog niet bekend is of zich onder de slachtoffers ook Nederlanders bevinden. Pas op zijn vroegst morgenochtend verwacht het ministerie daar meer duidelijkheid over te hebben.

Zie onder andere de website van Der Spiegel voor meer foto's.

Eerdere foto's:

Foto's van de tunnel waar de problemen zijn ontstaan.