VS weigert Colombiaanse journalist visum
De Amerikaanse regering weigert een visum te geven aan een prominente Colombiaanse journalist. Die kan hierdoor niet een prestigieuze betrekking aan de Harvard Universiteit aanvaarden.
Hollman Morris, gespecialiseerd in verslaglegging van mensenrechten- en conflictsituaties, heeft zich in zijn onafhankelijke televisieprogramma zeer kritisch uitgelaten over de banden tussen de illegale extreemrechtse milities en bondgenoten van scheidend president Alvaro Uribe, een van de belangrijkste partners van Washington in Latijns-Amerika.
De curator van de Nieman-stichting van Harvard, Bob Giles, zei donderdag dat een medewerker van de Amerikaanse ambassade in Bogota hem had medegedeeld dat Morris definitief niet in aanmerking komt voor een visum. Dit zou zijn besloten op basis van de paragraaf 'Terroristische activiteiten' van de Amerikaanse Patriot Act. Iedereen die betrokken is bij terroristische activiteiten, tot een terroristische organisatie behoort of terroristische activiteiten steunt, kan op basis van de wet een visum geweigerd worden.
"We zijn erg verbaasd, dit is nooit eerder voorgekomen", zei Giles. "En Hollman is eerder naar de Verenigde Staten gereisd om toespraken te houden en prijzen in ontvangst te nemen." Hij heeft het ministerie van binnenlandse zaken een brief gestuurd met de vraag de beslissing te herzien.
De 41-jarige Morris, een van de twaalf buitenlandse journalisten die zijn toegelaten tot het Nieman-programma, is een van de meest controversiële kroniekschrijvers van de langlopende linkse opstand in Colombia.
Hij is onderscheiden met internationale prijzen, waaronder die van Human Rights Watch in 2007, voor 'moed, niet-aflatende toewijding voor rechtvaardigheid en oprechte bezorgdheid over de rechten van alle slachtoffers'. President Uribe daarentegen heeft Morris meermalen beschuldigd van samenwerking met de extreemlinkse FARC-rebellen. Een onderzoek in het verleden naar de betrokkenheid van Morris bij de FARC werd echter stopgezet zonder dat er aanklachten werden ingediend.
Morris was ook een van de journalisten wier telefoon illegaal werd afgetapt door de Colombiaanse geheime dienst DAS. Over hem wordt in een memorandum van DAS uit 2005 gezegd dat hij in de gaten gehouden wordt omdat hij 'neigingen van verzet ten opzichte van het regeringsbeleid' tentoonspreidt.
Morris zei in een telefonisch interview met het persbureau AP dat hij een DAS-document in handen had gekregen waarin een campagne beschreven stond om hem internationaal in diskrediet te brengen, waaronder de weigering van visa. Morris wilde overigens niet bevestigen dat hij geen visum voor de VS heeft gekregen.