Vuvuzela's mogelijk verboden in stadions

Danny Jordaan, de voorzitter van het WK in Zuid-Afrika, sluit niet uit dat vuvuzela's verboden worden in de stadions. De toeters maken een hoop lawaai en zorgen voor veel irritatie op de tribunes, veld en bij televisiekijkers. De voorzitter is daarom bereid de toeters uit het stadion te weren. "Als dat echt nodig is doen we dat", zegt hij tegen de BBC.

"We hebben gezegd dat als landen kwaad worden, wij meteen actie ondernemen. We proberen het onder controle te krijgen." De lange toeters schallen ook dwars door de volksliederen heen. Dit wekt veel irritatie op bij de voetballers. "We hebben gevraagd of ze de vuvuzela's tijdens volksliederen en mededelingen terzijde willen leggen. Het is moeilijk maar we doen ons best", zegt Jordaan.

Verschillende spelers hebben al hun ongenoegen geuit over het oorverdovende zoemende geluid. De vuvuzela's kunnen ruim 130 decibel produceren en zelfs voor een griepepidemie zorgen door de vele bacillen die vrijkomen. Patrice Evra van Frankrijk zegt niet te kunnen slapen door de toeters. "We kunnen niet slapen, want de mensen beginnen al om zes uur in de ochtend met het blazen op de toeter. Op het veld kunnen we elkaar niet eens verstaan", zegt hij.