Einde strippenkaart in april 2011 gepland

Vanaf april volgend jaar kan in Nederland nergens meer met de strippenkaart worden gereisd. Dat is een streven van TransLink Systems (TLS), bevestigt het ministerie van Verkeer. TLS coördineert de invoering van de OV-chipkaart.

De invoering van de chipkaart wordt per regio geregeld. Het ministerie geeft pas toestemming voor de overstap als aan een aantal voorwaarden is voldaan, zoals het op niveau blijven van het reizigersgemak. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan de invoering worden uitgesteld.

Het ministerie wijst erop dat het gemak voor iedereen groter is als de overstap in de rest van Nederland overal tegelijk wordt gemaakt. "Dan hoef je niet meer met strippenkaart en chipkaart op zak te reizen."

In Rotterdam en enkele omliggende plaatsen is de strippenkaart al sinds februari niet meer bruikbaar. In Amsterdam is de strippenkaart donderdag afgeschaft.

De bedoeling was dat de strippenkaart in de hoofdstad in april al zou worden afgeschaft. Maar minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) stelde dat uit omdat er nog een onderzoek liep naar de kosten voor de reiziger. De Kamer eiste dat reizigers niet duurder uit zijn.