VVD grote winnaar in peiling

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD als de grote winnaar uit de bus komen. De partij haalt in de politieke barometer van Synovate 36 zetels, drie meer dan de PvdA. Vorige week stond de VVD nog op 32 zetels en was de PvdA met 33 zetels nog de grootste. De partij van Mark Rutte snoept vooral kiezers af van het CDA.

Dat de VVD de grootste partij is in de politieke barometer gebeurde ruim negen jaar geleden voor het laatst. Afgelopen week gaf EU-commissaris Neelie Kroes (VVD) aan het premierschap niet uit te sluiten, hoewel Rutte aangaf dat hij de kandidaat-premier is voor zijn partij.

Het CDA komt in de peiling uit op 23 zetels. In de zomer van 1998, op het hoogtepunt van Paars, was het de laatste keer dat het CDA zo laag stond.

In de peiling stijgt de PVV daarnaast van zeventien naar achttien zetels. GroenLinks krijgt er ook een bij en staat daarmee op tien zetels. ChristenUnie verliest er een en komt uit op acht plekken. D66 verliest er ook een en heeft in deze peiling tien zetels. De SP komt uit op acht zetels, eveneens een minder dan vorige week en zeventien minder dan de partij bij de vorige verkiezingen binnen sleepte.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden 9 juni plaats.