Minister teruggefloten in zaak Hells Angel

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft voorman van de Amsterdamse Hells Angels Daniël Uneputty ten onrechte geweigerd hem inzage te geven in gegevens die over hem gaan. De rechtbank van Amsterdam floot de bewindsman terug en vindt dat hij zich opnieuw over de verzoeken moet buigen.

De zaak draait om informatie uit de strafzaak tegen 22 Hells Angels, het zogenoemde Acroniemdossier. Deze informatie is gebruikt bij de beoordeling of de Hells Angel bepaalde vergunningen mag krijgen. Eerder probeerde hij een vergunning te krijgen om als beveiliger te mogen werken.

De Acroniem-zaak liep voor het Openbaar Ministerie in het honderd. De rechtbank verklaarde het OM niet-ontvankelijk vanwege grote fouten in de zaak. Volgens Uneputty zijn gegevens uit het Acroniemonderzoek daarom niet meer bruikbaar. Hij vindt dat hem geen vergunning kan worden geweigerd op basis van dubieuze informatie.

Uneputty wilde de gegevens op basis waarvan zijn vergunning was geweigerd inzien, maar de minister wees zijn verzoeken eerder af. De rechtbank vindt dat niet terecht omdat de informatie over Uneputty zelf gaat.