Oranje op WK in 'succesvolle' kleurstelling

Het Nederlands voetbalelftal treedt komende zomer op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika aan in een oranje shirt met een zwarte broek. Dat maakte kledingsponsor Nike woensdag bekend. Net als het witte uitshirt is het thuistenue gemaakt van gerecyclede petflessen.

Oranje voetbalde de afgelopen jaren in een witte broek, maar voor het komende WK grijpt Nike terug op zwart. De boord van het shirt is zwart van kleur en ook de oranje sokken bevatten een zwarte rand. Volgens de kledingsponsor van het Nederlands elftal vertoont het tenue veel gelijkenissen met de voor Oranje succesvolle toernooien van 1974 (WK), 1978 (WK) en 2000 (EK). Aan de zijkant van het shirt en de broek loopt een witte streep.

De negen landen die op het WK door Nike worden gesponsord, voetballen in 'groene' shirts. Het kledingmerk heeft circa 13 miljoen petflessen gebruikt om de tenues te produceren. Eén shirt bevat acht plastic flessen en Nike zegt daarmee in totaal zo'n 254.000 kilo afval te besparen.

Bij wedstrijden in Zuid-Afrika waarbij Nederland als het uitspelende land op het programma staat, dragen de mannen van bondscoach Bert van Marwijk een wit shirt met blauwe broek en witte sokken. Over de borst van de voetballers loopt een rood-blauwe V, een eerbetoon aan het traditionele tenue dat Nederland tijdens de eerste interland in 1905 droeg.