Karzai op bezoek in New Delhi

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft maandag met de Indiase premier Manmohan Singh gesproken over regionale samenwerking en de beveiliging van Indiërs die werken aan ontwikkelingsprojecten in Afghanistan.

Singh zei dat de gesprekken met Karzai vooral over terrorisme waren gegaan en dat de Afghaanse leider 'alle mogelijke maatregelen' voor de beveiliging van de Indiërs in Afghanistan heeft beloofd. In een verklaring liet Singh weten dat India 'de regering en de bevolking van Afghanistan blijft bijstaan in hun inspanningen voor de wederopbouw en ontwikkeling van hun land'.

India heeft de afgelopen jaren miljoenen besteed om wegen, scholen, ziekenhuizen en dammen in Afghanistan te helpen herstellen. India is ook betrokken bij de opleiding van Afghaanse politieagenten en diplomaten. De Indiase ambassade in Kabul was al twee keer doelwit van zware bomaanslagen van de Taliban, waarbij tientallen mensen zijn omgekomen.

Eerder sprak Karzai in New Delhi met zijn Indiase ambtgenoot Pratibha Patil.

Pakistan, dat tussen India en Afghanistan in ligt, beziet de groeiende Indiase invloed in Afghanistan met argwaan. De aartsvijanden Pakistan en India voeren in Afghanistan in stilte een soort schaduwoorlog. Verwacht wordt dat de spanningen zullen toenemen als de Amerikanen hun militairen volgend jaar uit Afghanistan beginnen terug te trekken.