Down-ouders haten 'Verrekte mongol'

Wie nog nooit iemand 'verrekte mongol' heeft horen zeggen leeft al een tijdje onder een steen. De populaire kreet van Comedy Centrals 'New Kids' hoor je te pas en te onpas en ook in het straatbeeld is de kreet niet weg te slaan.

Zo vliegen de t-shirts met de kreet als warme broodjes over de toonbank van kledingwinkels. Dit tot ergernis van ouders met kinderen die het syndroom van down hebben, of 'mensen met mogelijkheden' zoals dat tegenwoordig politiek correct heet. In de volksmond worden deze mensen met down echter nog steeds mongolen genoemd. In New Kids wordt hier de draak mee gestoken. Iemand roept 'Hey verrekte mongol' naar een jongen die dan down blijkt te hebben.

Diverse ouders van kinderen met down hebben geklaagd. Kledingwinkel CoolCat heeft alvast een politiek corrert antwoord klaar voor de klagers: "We willen mensen niet kwetsen, daarvoor maken we die mensen onze excuses. We willen echter ook een afspiegeling zijn van de samenleving en met humor naar dingen kijken. Zoals in dit geval met de New Kids. Het blijkt dat onze doelgroep, jonge mensen, dat zeer weet te waarderen. De t-shirts met de, volgens een kleine minderheid, gewraakte tekst zijn niet aan te slepen."

Overigens hebben niet alle 'mensen met mogelijkheden' last van de kreet. 'Die Rooie uit Gestel' wordt namelijk gespeeld door iemand met down. Hieronder zie je hem in de making of.