Brits bedrijf begint olieboringen bij Falklands

Het Britse olie-exploratiebedrijf Desire Petroleum is vandaag ten noorden van de Falkland-eilanden in de Atlantische Oceaan begonnen met olieboringen. De boringen zullen vermoedelijk dertig dagen duren, zegt het bedrijf.

Argentinië is fel tegen de olievorsingen bij de eilanden, die door de Argentijnen Las Malvinas worden genoemd. De regering in Buenos Aires wil de 'eenzijdige en illegale' Britse operaties bij de Groep van Rio en de Verenigde Naties aankaarten.

De Argentijnse president Cristina Fernandez verwijt de Britten het internationaal recht naast zich neer te leggen, maar sluit een militaire reactie uit. "Degenen met de meeste macht, die hun beslissingen aan anderen kunnen opleggen, blijven dit privilege gebruiken om het internationaal recht te negeren." Zij riep Groot-Brittannië op naar de onderhandelingstafel te komen en zei dat Argentinië zich langs democratische weg zal blijven inspannen "tot wij alle middelen hebben uitgeput om onze soevereiniteit over de zuidelijke archipel te herbevestigen".

Argentinië en Groot-Brittannië voerden in 1982 zeven weken oorlog om de eilanden, nadat die door Argentijnse militairen waren ingenomen. Nadat de Britten de Argentijnen hadden verjaagd duurde het nog tot 1990 voordat de diplomatieke betrekkingen werden hersteld, zonder dat de twee landen het echt eens werden over de soevereiniteit.

Rondom de Falkland-eilanden worden grote olievoorraden vermoed.