Veilig internet probleem op speciale scholen

Vandaag is het de zevende Europese Safer Internet Day, dit jaar met het thema 'denk na voor je iets online zet'. De dag staat in het teken van het bevorderen van het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën door kinderen en jongeren. De actie is bedoeld om gebruikers bewust maken van de risico's van het online plaatsen van foto's, video's en andere gegevens.

Helaas wordt er een doelgroep zo goed als vergeten bij deze voorlichtingscampagnes. Kinderen die speciaal onderwijs volgen of een lichte verstandelijke handicap hebben, begrijpen deze voorlichtingscampagnes vaak niet. Leerkrachten en ouders hebben hier al vaker over geklaagd.

Er komt daarom dit voorjaar nog een boekje uit met daarin tips voor begeleiders en leerkrachten. Hiermee kunnen ze de kinderen leren met het wereldwijde web om te gaan.

"De meeste problemen die zich voordoen op het net vallen behoorlijk mee. Ook het aantal problemen dat kinderen tegenkomen is laag, de meeste kinderen hebben zelfs helemaal geen problemen met het internet." Dit zegt Remco Pijpers, directeur van mijnkindonline.nl. "Maar kinderen en jongeren uit het speciaal onderwijs hebben extra aandacht nodig. Zij begrijpen de bestaande campagnes niet." Met behulp van het nieuwe boekje wordt er nu dus extra aandacht gevestigd op deze doelgroep.